HISTORISCH GENOOTSCHAP WARMELDA

Virtuoze Kagerplassen bij Warmelda

Dit herfstseizoen presenteren we de tentoonstelling “Virtuoze Kagerplassen” in ons museum De Roekenhof. Deze bijzondere expositie, gewijd aan de Kaagschilder Marinus Heijnes, zal van 9 september tot en met eind december 2023 te bewonderen zijn (UPDATE: nu verlengd tot 27 januari 2024). De focus ligt voornamelijk op zijn werk dat de Kagerplassen in beeld brengt.

Hoewel Heijnes van 1916 tot aan zijn overlijden in 1963 op Kaageiland woonde, was het grootste deel van zijn kunstwerken ontstaan in Warmond. De kustlijn bij Kaageiland vormde ook de gemeentegrens, waardoor Heijnes, zodra hij in zijn bootje stapte om te schilderen, zich in Warmond bevond.

Warmelda organiseert deze tentoonstelling in nauwe samenwerking met de Stichting Marinus Heijnes. Een beroep is gedaan op eigenaren van kunstwerken van de schilder, waardoor er uniek werk te zien zal zijn dat voorheen nog niet aan het publiek is getoond. De collectie op de tentoonstelling is divers. In totaal zullen ongeveer 40 werken te bewonderen zijn. Het merendeel van deze werken vangt de pracht en eenvoud van de Kagerplassen, zoals de kunstenaar die heeft ervaren in alle weersomstandigheden. Daarnaast worden er ook andere werken tentoongesteld die elk een fase in het leven van de kunstschilder vertegenwoordigen. Bovendien wordt er aandacht besteed aan de etsen die door de kunstenaar zijn gemaakt.

Het museum is van 9 september tot eind december zaterdags geopend van 11:00 tot 14:00 uur. Op open Monumentendag is de tentoonstelling ook op zondag 10 september (van 12:00 tot 14:00 uur) geopend zijn.

Virtuoze Kagerplassen bij Warmelda
Schuiven naar boven