HISTORISCH GENOOTSCHAP WARMELDA

Starttoren Koninklijke Watersportvereniging ‘De Kaag’ onderscheiden met de titel ‘Parel’ van Warmond

Starttoren Koninklijke Watersportvereniging ‘De Kaag’ onderscheiden met de titel ‘Parel’ van Warmond

 

door Ingrid Langeveld

Voor haar inspanningen voor de instandhouding van de 100-jarige Starttoren heeft Koninklijke Watersportvereniging ‘De Kaag’ tot haar grote verrassing de restauratie waarderingsprijs van Historisch Genootschap Warmelda (HGW) ontvangen. Voorzitter Aad Boer van Warmelda reikte afgelopen maandagavond bij clubgebouw De Kaagsociëteit de onderscheiding, een muurschildje in de gekende blauwwit Warmelda kleuren met de inscriptie ‘parel’ én een ingelijste pentekening van de hand van Hans Roest, uit tijdens de maandelijkse bestuursvergadering van de vereniging. “Wij zijn zeer vereerd en bijzonder verheugd met de toekenning van deze prijs”, reageerde een ingenomen voorzitter Max Blom van de Koninklijke Watersportvereniging ‘De Kaag’. “Heel erg mooi dat er een vereniging bestaat die zich om rijke historie bekommert en daar over wil waken.”

Dit jaar bestaat de Starttoren, de trots van de watersportvereniging, exact honderd jaar. Volgens het bestuur van Warmelda een meer dan bijzonder moment om het markante herkenningspunt aan het einde van de Zijldijk, met weids uitzicht over het water van de Leede en de Kagerplassen te lauweren. Het naar een ontwerp van architect ingenieur H.Th. Elout in 1921 in steen en beton in Amsterdamse School-stijl gebouwd rijksmonument is zes jaar geleden in opdracht van KWV ‘De Kaag’ door Architektenburo Marcel van Dijk uit Oegstgeest van top tot teen grondig gerestaureerd en strak in de verf gezet. “Warmelda koestert de parels van Warmond”, sprak Boer ten overstaande van een handje vol aanwezigen. “Want”, zo zei hij stralend, “het is heel belangrijk dat de historie van Warmond bewaard blijft en dat mensen die zich daarvoor inzetten worden beloond.” Behalve de Starttoren zijn ook de huidige sociëteit (clubhuis), in 1917 – het jaar waarin het predicaat Koninklijk werd verleend – door leden van de in 1910 opgerichte vereniging aangekocht als boerderijtje en nu al meer dan een eeuw meebeweegt met de generaties, en de unieke plantenbak op de aanlegsteiger rijksmonument. Aanzien dat, weet secretaris Gerrit Kranenburg-Marijt van KWV ‘De Kaag’, ertoe heeft geleid dat KWV ‘De Kaag’ dit jaar voor het eerst in haar bestaan is opgenomen in de Nationale Monumentenroute. Uit de grond van zijn hart beloofde een dankbare Blom, die het buitendien al heel erg leuk vond dat de ijver van KWV ‘De Kaag’ voor behoud van de Starttoren werd opgemerkt, de komende jaren zeer goed voor deze monumenten te zullen zorgen. “Wij zijn een vereniging die haar gebouwen – clubhuis, de koepel met rieten dak én de Starttoren – graag in de watten legt en wil laten glimmen en blinken waar het kan. Deze geschenken gaan een wel heel bijzondere plaats krijgen.” Eerder kregen boerderij De Burcht aan de Burgemeester Ketelaarstraat (2016), Buitenhuis Orangerie nabij Huize Oostergeest (2017), de Zwanburger Molen aan de Leede (2018) en Zomerhuis ‘De Zonnehoek’ aan de Hofpolder het muurschildje ‘Parel’ uitgereikt.      

Starttoren Koninklijke Watersportvereniging ‘De Kaag’ onderscheiden met de titel ‘Parel’ van Warmond
Schuiven naar boven